Äventyret

 Äventyret 2007-2010

En dröm sedan mer än 30 år tillbaka var att någon gång få ta långledigt och segla i Medelhavet. När vi båda kände och tyckte likadant, alla bitar föll på plats, de ekonomiska förutsättningarna var de rätta samt att vi ville göra något annorlunda innan det var försent (läs gammal) så bestämde vi oss, tidigare än planerat, att ta chansen när vi nu hade den.

Vi sade upp oss från våra arbeten, hyrde ut huset och såg med stor tillförsikt fram emot det stora ÄVENTYRET och några härliga år i östra Medelhavet. Vi vågade ta steget…

Efter mycket planerande och funderande flyttade vi till Grekland. Nu var det mycket som skulle ordnas… Huset var uthyrt och det fanns typ 1 563 saker som skulle fixas och donas med innan vi lämnade Sverige. Avresan skedde under januari 2009 och vi körde de cirka 250 milen ner till Brindisi i Italien. Därifrån tog färjan cirka 18 timmar över till Patra i Grekland för vidare färd de 30 milen mot Aten och Lavrion där båten låg. Väl framme där hyrde vi en lägenhet under tiden som vi gjorde i ordning båten för “det stora äventyret” med allt vad det innebar.

Under 2007 och 2008 jobbade vi på deltid för att under 2009 jobba på heltid med att segla med gäster/cabin crew.

Vi seglade i fyra olika områden

•Joniska havet med öar som Lefkas, Kefalonia och Zakynthos.

•Cykladerna med öar som Mykonos, Amorgos (från filmen “Det stora blå”), Naxos, Paros och Santorini.

•Argoliska/Saroniska Gulfen med öar som Egina, Hydra, Poros och Spetses.

•Dodekaneserna eller de så kallade ”12-öarna” där bland annat Samos, Kos och Rhodos ingår.

Till alla dessa öar gick det att ta sig, från april till oktober, med charterflyg från Sverige.

Vår övervintring 2009/2010 kom att ske i Turkiet och staden Marmaris där vi tillbringade cirka 4,5 månader. I marinan låg mellan 50-60 andra båtar som också övervintrade och vi träffade seglare från hela världen. Under tiden som vi låg still i Turkiet kom vi att utforska (läs turista) en del av vad landet hade att erbjuda avseende historiska och kulturella skatter.

Våren/sommaren 2010 deltog vi i en eskader som i folkmun kallas EMYR och utläses Eastern Mediterranean Yacht Rally. Starten skedde i Istanbul i mitten av april (vi startade i Göcek den 12 maj), vidare ner utefter den turkiska kusten, över till Cypern, tillbaka till Turkiet, vidare till Syrien, Libanon, Israel och Egypten.

emyr_a

Seglingen höll på under cirka 6 intensiva veckor, tillsammans med upp till 70 båtar från världens alla hörn. Hela denna segling var mycket spännande och intressant och synen på våra “i-landsproblem” som vi dras med i västvärlden tycktes evaporera i takt med att solen sken och vi mötte andra kulturer.

Ska man göra något annorlunda är den här seglingen ”ett måste” när man befinner sig i Medelhavet då man får chans att besöka länder som normalt inte tar emot gästande privata båtar.

För mer information om Eastern Mediterranean Yacht Rally klicka här >>> EMYR

Vi lämnade Israel den 28 juni 2010 för att under tre månader ta oss genom den grekiska övärlden, förbi Albanien, genom den kroatiska skärgården för att den 25 september sätta båten på en trailer i Koper i Slovenien. Båten kördes upp till Schlesvig i norra Tyskland där vi sjösatte den för den sista etappen hem till Sverige dit vi anlände den 5 oktober 2010.